Bitte benutzen Sie diese Kennung, um auf die Ressource zu verweisen: http://doi.org/10.25358/openscience-5509
Autoren: Santos Guilherme, Malena dos
Zevallos, Victor F.
Pesi, Aline
Stoye, Nicolai M.
Nguyen, Vu Thu Thuy
Radyushkin, Konstantin
Schwiertz, Andreas
Schmitt, Ulrich
Schuppan, Detlef
Endres, Kristina
Titel: Dietary wheat amylase trypsin inhibitors impact Alzheimer’s disease pathology in 5xFAD model mice
Online-Publikationsdatum: 18-Dez-2020
Erscheinungsdatum: 2020
Sprache des Dokuments: Englisch
Zusammenfassung/Abstract: Wheat amylase trypsin inhibitors (ATIs) represent a common dietary protein component of gluten-containing cereals (wheat, rye, and barley). They act as toll-like receptor 4 ligands, and are largely resistant to intestinal proteases, eliciting a mild inflammatory response within the intestine after oral ingestion. Importantly, nutritional ATIs exacerbated inflammatory bowel disease and features of fatty liver disease and the metabolic syndrome in mice. For Alzheimer’s disease (AD), both inflammation and altered insulin resistance are major contributing factors, impacting onset as well as progression of this devastating brain disorder in patients. In this study, we evaluated the impact of dietary ATIs on a well-known rodent model of AD (5xFAD). We assessed metabolic, behavioral, inflammatory, and microbial changes in mice consuming different dietary regimes with and without ATIs, consumed ad libitum for eight weeks. We demonstrate that ATIs, with or without a gluten matrix, had an impact on the metabolism and gut microbiota of 5xFAD mice, aggravating pathological hallmarks of AD. If these findings can be translated to patients, an ATI-depleted diet might offer an alternative therapeutic option for AD and warrants clinical intervention studies. Keywords: Aβ ATI 5xFAD gluten inflammation intestine
DDC-Sachgruppe: 540 Chemie
540 Chemistry and allied sciences
570 Biowissenschaften
570 Life sciences
610 Medizin
610 Medical sciences
Veröffentlichende Institution: Johannes Gutenberg-Universität Mainz
Organisationseinheit: FB 04 Medizin
Veröffentlichungsort: Mainz
ROR: https://ror.org/023b0x485
DOI: http://doi.org/10.25358/openscience-5509
Version: Published version
Publikationstyp: Zeitschriftenaufsatz
Weitere Angaben zur Dokumentart: Scientific article
Nutzungsrechte: CC BY
Informationen zu den Nutzungsrechten: https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
Zeitschrift: International journal of molecular sciences
21
17
Seitenzahl oder Artikelnummer: 6288
Verlag: MDPI
Verlagsort: Basel
Erscheinungsdatum: 2020
ISSN: 1422-0067
URL der Originalveröffentlichung: https://doi.org/10.3390/ijms21176288
DOI der Originalveröffentlichung: 10.3390/ijms21176288
Enthalten in den Sammlungen:JGU-Publikationen

Dateien zu dieser Ressource:
  Datei Beschreibung GrößeFormat
Miniaturbild
dos_santos_guilherme_malena-dietary_wheat_-20201216124158257.pdf2.53 MBAdobe PDFÖffnen/Anzeigen